Nieuws & Blog

Uitvaartverzorging Monica Beers - Nieuws & Blog

Blog

Ongeveer 99% van de overledenen in Nederland wordt in een kist begraven of gecremeerd. Gevoelsmatig wordt er bij een begrafenis vaker voor een massief houten kist gekozen. Bij een crematie wordt meestal een eenvoudige kist gekozen. In beide gevallen zien we de kist nooit meer terug. Het is veelal een gevoelskwestie. Wanneer je in de […]

Lees meer

Wat mag er zoal mee in de kist

Ongeveer 99% van de overledenen in Nederland wordt in een kist begraven of gecremeerd. Gevoelsmatig wordt er bij een begrafenis vaker voor een massief houten kist gekozen. Bij een crematie wordt meestal een eenvoudige kist gekozen. In beide gevallen zien we de kist nooit meer terug. Het is veelal een gevoelskwestie. Wanneer je in de aarde begraven wordt, “moet” de kist van hout zijn zodat het lichaam langer beschermd blijft. En bij een crematie wordt de kist “toch maar” verbrand.

Zowel bij begraven als cremeren zijn er enkele beperkingen aan wat er mee mag in de kist. Vaak is er behoefte om iets persoonlijks mee te geven als afscheid aan de overledene. Bij andere culturen zien we dat men de overledene voorwerpen of geld meegeeft voor een goede overtocht. In onze cultuur gaat het meer om het afscheidsgevoel. Er worden vaak foto’s of brieven meegegeven, maar ook wel voorwerpen als een mooie steen, een beeldje, tekeningen, bloemen of andere voorwerpen die voor de overledene belangrijk waren zoals een zakdoek, een lippenstift, snoepjes, een kruisje of rozenkrans of sieraden die de overledene altijd droeg. Dit mag allemaal. 

Eigenlijk zijn bij een crematie alleen voorwerpen van glas niet toegestaan. Ook een bril van een overledene moet daarom af voor het sluiten van de kist. Glas smelt tijdens het crematieproces en er blijft dan een filmpje van glas achter in de oven dat niet of nauwelijks te verwijderen is. Ook een pacemaker moet verwijderd worden voor de crematie, daar de batterij kan ontploffen tijdens de crematie. Wanneer een overledene kort voor het overlijden een radioactieve stof toegediend heeft gekregen, mag er helemaal niet gecremeerd worden daar dit wel een half jaar in het lichaam achterblijft en ook straling geeft. Verder mag eigenlijk bijna alles.

Alle metalen die meegecremeerd worden zullen na de crematie overblijven en uit de as gefilterd worden. Edelmetalen worden verzameld en de opbrengst hiervan gaat naar het KWF. Kunstheupen en andere kunstgewrichten en ook de metalen handvatten die overblijven worden gerecycled. Bij een begrafenis zijn bijna geen beperkingen wat betreft wat mee mag. Alle bovengenoemde voorwerpen van steen, glas of metaal zullen uiteindelijk in de grond achterblijven nadat het lichaam vergaan is.

Wel proberen we nylon kleding zoals panty’s e.d. te beperken daar dit het ontbindingsproces behoorlijk kan vertragen. Bij een ruiming van een graf na 10 of 20 jaar zie je nog vaak restanten van nylon kleding. Verder mag er zowel bij een begrafenis als crematie geen overleden huisdier of de as van een mens of dier mee in de kist. Lichamen of de as van overleden mensen en/of dieren mogen niet met elkaar vermengd worden. Er mogen dus ook geen 2 personen in een en dezelfde kist begraven worden.

Voor diegenen die zonder kist begraven of gecremeerd willen worden, die 1% dus, gelden dezelfde regels. Wanneer iemand kiest voor een lijkwade, mag deze niet van een synthetische stof gemaakt zijn. Gelukkig zijn er prachtige waden van katoen, linnen of wol in allerlei kleuren en motieven te bestellen. Daar het enige tijd vergt om zo’n wade te maken, wordt deze vaak al enige tijd voor het overlijden besteld. Het is daarom goed om tijdens uw leven na te denken over de wensen voor uw uitvaart. U kunt uw wensen vastleggen in een ‘Laatste wensen-formulier’. Dit formulier is gratis aan te vragen via info@monicabeers.nl. U weet immers nooit wanneer de tijd daar is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.